Rektör Ayrancı: "Sanat desteklenmediği yerde durmaz, duramaz!"
Artsürem Bilim Sanat`ın desteği ile gerçekleştirilen "3. Uluslararası Mehmet Başbuğ Sanat Araştırmaları Sempozyumu", Rektör Ayrancı`nın da konuşmacı olarak yer aldığı açılış oturumu ile başladı.
"Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi", "Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi" ve "Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi" işbirliği ile düzenlenen "3. Uluslararası Mehmet Başbuğ Sanat Araştırmaları Sempozyumu", açılış oturumu ile başladı.
Sempozyumun açılış oturumunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve Türkiye Cumhuriyeti Banjul (Gambiya) Büyükelçisi Tolga Bermek yer aldı.
Oturum, sempozyumun dönem başkanı ve aynı zamanda da merhum Prof. Dr. Mehmet Başbuğ`un oğlu olan Dr. Fırat Başbuğ`un açılış konuşmasıyla başladı. Fırat Başbuğ`un konuşmasının ardından ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Altıntaş söz aldı. Altıntaş konuşmasında, 2017 yılında vefat eden Türk resim sanatının önemli isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Başbuğ`un hayatı hakkında önemli bilgiler verdi.
Altıntaş`ın verdiği bilgilerin ardından söz alan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Üniversiteler, eğitim öğretim faaliyetlerini kapsayan başlıca görevinin yanı sıra hem öğrencilerinin hem de personelinin kültürel ve sanatsal aydınlanmasında bir yol, bir başlangıç görevi de üstlenmektedir. Şehrimiz ve medeniyetimiz için güzel sanatların, tasarım fakültelerinin öneminin farkındayız. Kültürel anlamda çok büyük bir zenginliğe ve tarihe sahip bu topraklarda hepimize düşen görev, sistematik bir şekilde bu fakülteleri, ülkemizin kalkınmasında önemli yapı taşlarından biri olarak görmek olacaktır. Sanatın gelişebileceği bir ortamı oluşturmaya katkı sağlamamız gerektiğinin farkındayız. Çünkü sanat desteklenmediği yerde durmaz, duramaz! Bugün, güzel ve anlamlı bir etkinlikle daha bir aradayız. Mehmet Başbuğ hocamız şüphesiz Türk dünyası sanatı denilince akla ilk gelen isimlerden biridir. Kendisi 1956 yılında Diyarbakır`da doğmuş, 2017 yılında rahmeti rahmana Kırgızistan`ın Başkenti Bişkek`te kavuşmuştur. İlkokul sıralarında başladığı resim macerasını ortaokul yıllarında Diyarbakır surlarına taşımış, surların burçlarında büyük boy bez üzerine yaptığı resimlerle, Türk Sanatı için yeni bir sanat dilinin başlangıcını oluşturmuştu. Burçlarda dalgalanan ilk dönem resimlerinde de vefatının hemen öncesinde tamamladığı son resimde de tek bir ortak dil bulunmaktaydı. Kendine özgü bir üslupla ele aldığı bütün temaların ana kahramanı kültürdü. Mehmet Başbuğ hocamız, her anlamda bu toprakların önemli kültürel aktörlerinden biridir. Türkiye`de gelenekle yaşanılan zamanı, doğunun en doğusu ile batının en batısını birleştiren ve bunu güçlü bir sanat diliyle icra eden önemli sanatçılarından biri olan merhum Mehmet Başbuğ`un eşsiz eserlerini, 2018 yılında şehrimizde ağırlamıştık. Büyük boyutlu tuvallerinde; Kurtuluş Savaşı günlerini, cephe hattını ve Türk dünyasının önemli başkentlerini bir kez daha izleme fırsatı bulmuştuk. Onu şehrimizde ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyet bugün bir kez daha anlam kazandı. Onun adına düzenlenen bu sempozyum, artık uluslararası katılımcıların da olduğu büyük bir etkinliğe dönüşütü ve bu önemli etkinliğin paydaşlarından biri de Üniversitemiz oldu. Mehmet Başbuğ hocamızı bir kez daha rahmetle anıyorum."
Sempozyumun açılış oturumu, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve Türkiye Cumhuriyeti Banjul (Gambiya) Büyükelçisi Tolga Bermek`in konuşmalarıyla devam etti.